Trendul in online, chiar si in Romania, e sa creezi continut. Mult continut. Si sa fie de calitate, asa cum cer cei de la Google. Tone de pagini indexate in Google in ideea unui trafic marit. Magazinele online ar fi in stare sa indexeze si situatiile contabile ptr a genera cat mai mult trafic. Mult inseamna bun, sa fie.
Nu mai zic de bloggeri care pe langa taguri indexeaza arhive, pagini de comentarii si daca ar putea, ar indexa si activitatea Social Media. Sa fie acolo, nu se stie de unde sare banul. O mica marlanie manipulatorie ca apoi sa strigam ca SEO = SPAM.
Practica des intalnita am mai discutat-o, acum ar fi bine sa vedem ceva concret si anume: fluctuatiile de ranking datorate diferitelor pagini (inutile) pe care Google le urca la cautari. Sint 2 vinovati aici: detinatorul site-ului si partial Google.
Pentru ca nu au fost proritizate paginile la indexare, ptr ca unele din ele nu au fost scoase sau restrictionate spre indexare, ranking-urile se modifica in functie de cum considera Google ok sa faca asta. S-ar putea spune ca Google a gasit pagina cea mai relevanta site ptr a o returna la cautari. Uneori face asta, dar de cele mai multe ori el returneaza pagini care nu ar trebui sa apara la cautari. In alte cazuri, categoriile sau paginile sint filtrate automat ptr optimizarea excesiva, motiv ptr care Google cauta o alta pagina mai putin optimizata. Motiv ptr care apar fluctuatii de ranking.
Ce ar trebui facut?
In special prioritizarea paginilor la indexare. Excludeti paginile inutile. Creati o structura care sa indexeze doar paginile bune. Puteti face asta prin robots.txt, meta tag noindex,nofollow sau excluderi prin .htaccess.
Generati un internal linking corespunzator. Link-urile interne va pot ajuta la a urca la cautari paginile bune.. Desi, lucrul asta se poate face automat multa lume omite internal linking.
Evitati paginile duplicate content, cele care au acelasi URL, titlu sau aceeasi descriere. Se poate vedea lejer in Webmaster Tools.
Creati link-uri externe catre paginile corespunzatoare, nu consumati link-urile pe pagini care nu merita indexate.
Bloggerii pot urmari in Analytics grupuri asemanatoare de cuvinte cheie si paginile pe care vizitatorii ajung. Uneori reoptimizarea unei pagini e un lucru bun.
Urmariti constant pozitiile la cautari ptr a va asigura ca paginile care trebuie apar in cautari.
Dupa ce faceti o parte din lucrurile astea puteti fi siguri ca nu veti avea surprize neplacute privind pozitiile la cautari si eventualele pozitii. Nu puteti controla ceea ce Google decide sa afiseze, dar ideal ar fi sa nu ii dati motive sa schimbe paginile dupa cum considera el ca e mai ok.